Groen

Als je van buiten werken houdt, kies je voor GROEN. Natuurlijk word je wel eens vies en word je wel eens nat in de regen, maar je kunt ook genieten van de natuur en de ruimte. En je geniet ook van de eerste zonnestralen. Dat is het lekkere aan buiten werken. Aan het einde van het tweede schooljaar kiezen de leerlingen uit Techniek, Zorg en Welzijn, Groen en Dienstverlening een sector. Ze schrijven een sollicitatiebrief, worden uitgenodigd voor een gesprek en kunnen bij gebleken geschiktheid beginnen aan de opleiding van hun keuze.

In de vierde klas heb je echt gekozen om het werken in het groen te leren. Je hebt 2 dagen praktijkles groen. Je kunt dan gaan oefenen voor het certificaat 'Werken in het groen'.

In de praktijklessen besteden we aandacht aan;

 • Training vakvaardigheden
 • Vaktheorie
 • GroepsstageTuinonderhoud: Schoffelen, wieden, uitharken, omleggen, grasmaaien, kantsteken, haag knippen, afzetten en snoeien. Tuinaanleg: Tegels leggen, boom planten, haag planten Werken met machines: Bladblazer, heggenschaar en maaimachine.Op deze manier oefen je alle vaardigheden die nodig zijn om een tuin te kunnen onderhouden. Als je een vaardigheid onder de knie hebt, wordt deze afgetoetst. Alles wat je haalt wordt als bewijs in een portfoliomap gedaan. Hierin komen alle vaardigheden die je gehaald hebt. Aan het einde van klas 4 kun je dan je Certificaat Werken in het groen halen als je voldoende proeftoetsen gehaald hebt. In het zesde leerjaar ga je nog meer stage lopen en krijg je nog maar twee halve dagen les op school. In dit leerjaar kijken we of er leerlingen zijn die in staat zijn om de entree-opleiding te behalen, want dit geldt niet voor iedereen. Ook wordt een VCA-certificaat aangeboden. Dit is bewijs dat je alles weet van veiligheid. Het VCA-certificaat is een veelgevraagd certificaat in het bedrijfsleven.Werkplekken waar onze leerlingen vaak in uitstromen:
 • In de loop van je opleiding word je gevolgd door je docenten en zij kijken samen met je wat voor jou de beste mogelijkheden zijn. Je gaat niet met lege handen van school want alles wat je geleerd hebt, kun je aantonen met je portfolio.
 • In klas 5 oefen je verder met allerlei andere vaardigheden. Je krijgt dan nog 1 dag in de week praktijkles groen en je gaat ook stage lopen op een bedrijf. Je vakvaardigheden worden verder uitgebreid. Je portfoliomap blijft groeien.
 • Ook krijg je vaktheorie: plantenkennis, gereedschapkennis, kennis van machines, veilig werken en een goede werkhouding aanleren. Daarnaast ga je geregeld op groepsstage en onder begeleiding van een docent van onze school werken op locatie. Bijvoorbeeld tuinonderhoud bij andere scholen / instellingen of bedrijven of op een kwekerij.
 • Voorbeelden van vakvaardigheden zijn:
 • Tuincentrum
 • Hoveniersbedrijf
 • Groot-groenvoorziening
 • Kwekerij